Dossier Dutchies November 2022

Sinds deze maand is de line-up van Eurosonic- Noorderslag compleet. Ook is de complete tracklist van het debuutalbum van The Jordan bekend gemaakt. Bij track 11 “Something New” staat de naam van Koen de Witte. Correct de zanger van Solomon. Laten beide nou op Noorderslag spelen! Son Mieux is daar óók weer maar heeft ook alvast een avondje AFAS geboekt voor volgend jaar. Ten Times a Million werd gevolgd door TV Oost naar Pinkpop, die docu moet je écht even terugzoeken. Heeft St Solaire hun EP release op de V11 aangekondigd en wil ik nog even wijzen op het uitkomen van het geweldige album ‘A night by the shore’ van The Visual deze maand.

In welke cloud zit jij?
Ze doen het net een stapje sneller dan voorganger Marathon. Vorig jaar waren zij nog de winnaar van de hoofdstedelijke Popprijs, maar dit jaar nam Cloud Café de cup mee naar huis. Beide bands prijken nu op de poster van Noorderslag 2023. Verdere vergelijkingen gaan hierna volledig mank hoor. Hoewel het lijkt of deze band vanuit het niets opeens overal opduikt, blijkt dat de eerste noten al in 2020 zijn gespeeld. Zoals wel vaker stond het CvA (Conservatorium van Amsterdam) aan de bakermat van deze band. Cloud Cafe stond op 15 mei vorig jaar al op het, toen nog online gestreamde, ‘Maydays’ vanuit Paradiso (het afstudeerfestival van de opleiding). Zangeres Tara Wils zou er gaan afstuderen en zocht daar haar bandleden bij. Alle misère van een twintiger verpakt in een combi van folk en grunge muziek, zo koppen ze in hun bio. ‘…how good intentions won’t iron out the ugly’. Vanaf nu is het gewoon doorpakken. De eerste vier liedjes komen op een titelloze EP (mrt ’23) die ze ongeveer een jaar eerder in eigen beheer hebben opgenomen. Bassist Tom Radsma (die ik nog herken van het geweldige Nemsis) is ook gelijk de producer van deze eerste tracks. Hoe tof, hiermee hebben ze gewoon Excelsior Recordings weten te strikken. Zelf zag ik de band in een halve finale van de A’dam Popprijs, ook weer in Paradiso. Pas nu begrijp ik dat je als band niet ‘gezellig’ rond kan springen op het podium als je het over iemand hebt die zo zwaar in de sh!t zit. Ik zat net in een andere cloud om dat toen goed te snappen, maar ik ga voor een herkansing op Noorder- en Afterslag.

In het duister
Op de website Never Mind The Hype werd hun muziek omschreven als: ‘geïsoleerde atmosfeer, afgemaakt door 80’s aandoende post-punkvocalen‘. 3voor12 Tilburg noemde ze ‘allesbehalve volgzaam‘ en volgens de aankondiging voor de show op 15 december maken ze ‘zwaarmoedige, Scandinavisch-klinkende postpunk’. Deze maand speelden ze in de Vondelbunker in onze hoofdstad en komende maand in de Kraakkelder in thuisstad Tilburg. Het moge duidelijk zijn dat het hier niet gaat over de nieuwste zuurstokroze hit-sensatie uit de Top40. De Docile Bodies is zo’n beetje ontstaan in de oude NS werkplaats nr90, tegenwoordig officieel de cultuurfabriek Hall of Fame. Februari vorig jaar zaten we nog vol in de lockdown  toen hun debuutsingle ‘Only This’ uitkwam. Met daarbij ook nog een door henzelf geregisseerde, volledig zwart-witte videoclip paste dat perfect bij de depressieve maanden na de Kerst. De toon was gezet, en die beviel me eigenlijk prima. Begin dit jaar verscheen hun debuut EP ‘Arc’, met daarop de tracks ‘Rose Garden’ & ‘Magnolia’. Mocht je nu denken, hebben ze de herfst achter zich gelaten en misschien de lente gevonden… nou!?… ik vind “Aangename grauwheid, voor een kille winterdag” wel zeer toepasselijke omschrijving. Sinds 11 november is hun nieuwe dubbele A-kant single uitgekomen. Voor ‘Voyeurism/Monolith’ hebben ze opnieuw Wessel van den Broek (van To Adelaide) als producer aangetrokken. Echter zijn de tracks nu via het Amerikaanse Á La Carte Records uitgebracht. Patronen worden doorbroken en veranderingen komen ten goede of tegenspoed. Vooralsnog blijven ze volledig in het duister. Lekker hè?

Even (te) recht zetten

We moeten het hier even over die gassies van Jetlag Jenny hebben! In het vorige dossier van oktober had ik een vinkje bij hun bazensingle ‘The Day You Broke My Heart’ gezet. Bij mijn opmerking dat je ze ‘bijna’ nog meer hartezeer zou gunnen zodat ze meer van dat soort fijne tracks uit zouden brengen, hadden ze heel gevat eronder gekrabbeld dat ik vooral maar af moest wachten… Prima! Maar eerst zien, dan geloven toch? Nou is het zo dat ze inmiddels wel de juiste mensen om zich heen verzameld hebben. Ze worden gesteund door het Hedon productiehuis, Adrian DeLange (oa Call it Off en Mayleaf) is hun producer en de plaoties worden uitgebracht samen met White Russian Recordings. Die hebben een verdomd goede neus voor van die frisse stuiterpunkers trouwens. Eigenlijk verbaas ik me dat ‘The Day You…’ nog niet eens 7,5k streams heeft. Minimaal een kwart moet wel van mij zijn, maar waarom dan nog zo weinig? Hard work, pays off! Deze maand stonden ze gewoon in het voorprogramma van De Dijk in een uitverkocht Tivoli Vredenburg. Toegegeven de band heeft wel wat stappen gemaakt sinds de start in 2019. Die eerste singles waren wel leuk, maar eigenlijk sinds de herstart met de nieuwe bandleden klopt het hele plaatje veel beter. Ohja, vorige week verscheen dus een nieuwe single ‘Southern Irish Storm’ en die begint bijna ‘voorzichtig’. Davic geeft aan dat hij het bij deze track wel heel spannend vond om uit te brengen. Ook bij deze een breuk in de relatie tussen 2 personen, al lijkt hier enige berusting in dat feit te komen. Het achterliggende verhaal kan echter dubbel uitgelegd worden. Ik hoop van harte dat een reünie mogelijk blijkt. Ook als ik een verhaallijn in zie die er niet is, was die gevatte opmerking in ieder geval terecht.

VVV (Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is. Dit zijn de VINKJES van NOVEMBER 2022:

v Ten Times A Million – Love Me When You Gone (Cause I’ve got nothing left to lose or proof… Love me when I’m gone!)
v Loupe – Lonely Dance (Is het al 21 april. Moet jij eens raden wie er naar Paradiso gaat?)    
v Docile Bodies – Voyeurism (De ultieme remedie tegen mijn herfstdepressie… en winterdip tegelijk. Word er gewoon blij van)
v Solomon – The Box (Moet ik nog uitleggen waarom dan?? Vraag het anders mijn buren want die kennen de volledige tekst)
v Rats And Daggers – Liar (Ik was al een paar sets trommelvliezen kwijt door deze band, nu zijn mijn stembanden er ook nog aan!)

One thought on “Dossier Dutchies November 2022

Comments are closed.

Previous post Lena Hessels – pop!!
Next post joe unknown – Hell Of Mine