Interview 4B2M: ‘Er komen eigenlijk geen beperkingen voor als we muziek maken’

Tja, wat kun je nog over deze groep zeggen? Je hoeft ze niks wijs te maken en ze hebben de grootste stages al beklommen. Toch voelt dit als nieuw en dat is mooi. Enorm relaxed en blijvend grappen onderling zaten de broers Teun & Cas Hieltjes en Rocco & Jimmi Hueting oftewel 4Brothers2Mothers aan de tafel om eens te babbelen over allerlei zaken. Heerlijk!

Kunnen jullie zeggen dat de tijd echt daar was voor 4B2M om dingen te droppen? Niet meer als een ‘geest’ dwalen sinds 2018?
Ja, eigenlijk wel. Het voelde nu allemaal heel erg natuurlijk aan. Misschien is het door deze covid periode allemaal wel in een stroomversnelling geraakt. Nee, niet zoals die het zwembad in Nijmegen Oost nee! (de heren hebben elkaar daar ontmoet toen ze nog jong en onbezonnen waren red.). We hadden natuurlijk al hier en daar eens gespeeld maar niks op papier zeg maar. Het voelt goed met deze tracks en dus qua timing.

Die eerste track, ‘This Is Happening’ was meteen een schot in de roos. Verwachten jullie zoiets of is er een soort van hoop?
Als we heel eerlijk zijn, dan nee. We zijn niet meteen bezig met succes. Het gaat er allereerst om dat wij het zelf vet vinden en als mensen het vervolgens ook beginnen te snappen, dan is het voor ons goed. En als het dan een track is die mensen energie geeft, dan is het een schot in de roos ja. Misschien is het iets makkelijker omdat we al vantevoren bekend zijn maar de muziek moet wel kloppen uiteindelijk!

De lol & het plezier spart ervan af met alles wat jullie doen. Is dit essentieel om zo te kunnen knallen? Een magische familie vibe?
Nou, het is in ieder geval een feit dat je elkaar natuurlijk door en door kent. Je ziet elkaar al jaren, je weet hoe en wat. Je kent elkaar sterke maar ook zwakke punten. Het is op ieder moment vertrouwd dus je weet ook op het podium wat je van elkaar kunt verwachten of dat je elkaar kunt volgen maar ook aanvullen. Het is bijna zo alsof je elkaars…. zinnen afmaakt (zeggen ze precies op de welbekende manier).

Qua sound komen allerlei genres tezamen in de nummer, is het voor jullie zo: we denken niet in hokjes?
Precies dat! Er komen eigenlijk geen beperkingen voor als we muziek maken. Het is eigenlijk meegaan op hetgeen wat de ander mee bezig is. Soms is het leren maar vaak is het ook zo dat we iets maken in welke state of mind dat we zijn. Is dit wat je wilt? Dan gaan we dat doen. Experimenteren is absoluut key. Dat is ook te horen in de laatste single ‘Nijmegen (Have Some Fun)’, niet te vergelijken met ‘Get It Done’.

Is het ondanks de maatregelen toch nog super om te spelen? Jullie zijn heel anders gewend uiteraard.
Ja, we zijn hoe dan ook heel erg blij om te spelen. Natuurlijk is het als band zijnde, hoe wij zijn in ieder geval, niet helemaal wat je zou wensen maar je kunt het ook zien als een test. Je komt soms met een andere verwachting als het zittend publiek is en je probeert dan op een andere manier iets over te brengen. De focus is absoluut anders. Je moet eigenlijk boven jezelf uitstijgen om er een groot feest van te maken maar de wisselwerking met publiek is essentieel hierin. Dat is lastig maar als je achteraf alsnog enthousiasme hoort is het goed.

Er komt een album aan, is het dan ook het credo: doen wat we willen! Of toch iets serieuzer?
Je moet uiteindelijk toch werken vanuit systemen. Tracks, optredens hebben en dan een planning als vervolg. Gelukkig zijn wij redelijk vrij in ons doen en laten, daarbij zijn we best wel vastgeroest door de gehele periode. Veel bands hebben een duidelijke planning en willen uiteindelijk rond Noorderslag iets droppen. Dat hebben wij niet en hoeven ook niet per se daar te staan namelijk. We voelen ons als artiest/kunstenaar lekker vrij: toch doen wat we willen en dat is samen muziek maken.

Hebben jullie met deze supergroep toch nog doelen of wensen?
We kunnen eromheen lullen maar dat is zo. Dat zijn qua optredens gewoonweg spelen op Pinkpop en Lowlands. Lekker dat avontuur aangaan. Een anders doel is vaker samen optreden, 2x per maand ergens spelen is heerlijk. Plezier hebben met een serieuze ondertoon. Maar weet je wat wel minder is nu we zo ‘opnieuw’ beginnen? Dat opbouwen! Man.. De timing is verschrikkelijk steeds. Maargoed. Dat is de enige druk die we eigenlijk zelf ervaren steeds. (met een grote glimlach).

Foto’s: Mitchell Giebels

Previous post Maria B.C. – Fun
Next post TAPE TOY – Phone Call