Mama’s Pride 2021

Een unieke, sferische, gemoedelijke editie

Niets is wat het is geweest. Nergens. Ook niet op festivals (welke festivals?)! Gelukkig was het op 19, 20, 21 en 22 augustus toch weer even proeven aan hetgeen wat we zó ontzettend lang hebben gemist: live muziek, genieten van een drankje met de zon op je bol en weer eens oude bekenden tegen komen die je normaliter zo vaak ziet op het veld. Mama’s Pride Festival: normaliter in het weekend van Moederdag maar na twee jaar te hebben moeten cancellen wilden ze toch graag iets organiseren. Het werd meer dan iets…

Donderdag 19 augustus:
Een festival openen is mooi en Jacob Drescher deed dit sterk. Een ontspannen sfeertje, zichzelf begeleiden op gitaar en verder alles regelen via zijn loop station, het klopte helemaal. De Belgische band The Radar Station won vorig jaar De Nieuwe Lichting en bracht destijds meteen hun debuutalbum uit maar kan nu pas echt aantonen hoe sterk ze zijn. Vanaf het eerste moment is het spot on en lieten ze horen dat er enorm veel kwaliteit schuilt in dit vijftal. Verrassing #1! Als er één formatie is dat staat als een huis is het WIES wel. Met hun Nederlandstalige muziek laten ze de kiosk even goed wennen na alle rust de afgelopen periode. Intrigerend op alle vlakken: tekstueel maar ook muzikaal meesterlijk, powerhouse. Soms heb je acts ertussen zitten die je gewoonweg niet kent. This is LOVSKI is zo eentje. De conclusie was eigenlijk heel erg simpel; áls er een normale zaterdagavond was geweest had deze man ‘gewoon’ deze kunnen afsluiten. Balkan beats, energie erin en feest! De afsluiter van de eerste dag was Ragtime Rumours, de eerste surprise act. Ze behoeven eigenlijk geen introductie. Ondanks dat het een zogenoemd zit festijn moest zijn kon je je in gedachte wanen in een feestgedruis en pullen vol bier. Daarbij voelde het Limburgse gebrazel van zanger Tom ook weer vertrouwd aan. Wat fijn!

Vrijdag 20 augustus:
Lokale helden zijn er altijd en FØNKL kun je daar voor de volle 100% onder scharen. De boys Ward Meijers en Vincent Kuijpers droppen hun tracks met veel plezier en je ziet menig bezoeker toch al lichtelijk meedoen. Die glimlach kwam op veel gezichten tevoorschijn. Missie absoluut geslaagd! De Rotterdamse formatie Certain Animals draait wat jaartjes mee en hebben langzamerhand hun sound helemaal geperfectioneerd. Mix van rock en pop met wat vleugjes psychedelica uit de jaren ’70/’80. Dat het staat als een huis is wel duidelijk want iedereen is laaiend enthousiast en dat merk je aan het viertal: zichtbaar dankbaar en vol passie op de kiosk. Jonge gasten maar wel al met andere bandervaringen: Banji laat er geen gras over groeien. In genres denken ze niet en zodoende komt ook alles voorbij (nee, geen techno…). Maar met die unieke sound weten ze genoeg mensen te bereiken en er wordt al stiekem een dansje gewaagd: in een ligstoel, aan een tafel of stehtisch. Beter iets dan niets, het is een start..! Lid van de CamielMusic familie Tim Dawn mag afsluiten. Met de fantastisch fijne singer songwriter sound omlijst met ijzersterke band weet hij menigeen te overtuigen. Het was sowieso al een mooie dag voor hem door op Radio2 Topsong te worden en Geleen heeft hem absoluut liefdevol ontvangen mede dankzij mooie verhalen en sterke tracks. Er werd achteraf al gefluisterd: een kanshebber voor Pinkpop. Chapeau!

Zaterdag 21 augustus:
Een van de winnaars van Frontstage mogen de zaterdag starten: Maxime & Glyn brengen een mix van R&B & soul en in deze setting is het akoestisch vormgegeven en lekker laidback. Door het fijne weer, het zonnetjes schijnt goed, is het simpelweg een perfecte match. We hadden het al eerder over verrassingen en Maurits Pauwels is #2. Oké, wellicht ook bekend vanuit Mauro Pawlowski maar dit is zijn eigen andere project. Van heel ingetogen en vol taalkunst tot momenten waarop je denkt: wat zie/hoor ik nu? Ja, absoluut een fenomeen! Bij Mama’s Pride hoort altijd een act met blazers, funk of ska te zijn en gelukkig stond Antwerp Gypsy-Ska Orchestra op de kiosk. Mix van culturen, leeftijd (een 15 jarige gitarist!) maar uiteindelijk hadden ze allemaal één ding gemeen: muzikaal tot en met en alleen maar zin om een feestje te bouwen. Het was bekend dat ook deze avond een surprise act zou komen en dit was het Belgische drietal High Hi. Energiek, meeslepend, krachtig. Hun mix van shoegaze, indie en rock zorgt er eigenlijk binnen no time voor dat er een kleine regel werd gebroken: er werd gedanst! Maar eerlijk is eerlijk.. Dat was ook helemaal passend in de sfeer: geweldige muziek met een heerlijk temperatuurtje en ondergaande zon.

Zondag 22 augustus:
Nóg een winnaar van de wedstrijd Frontstage! Ar-Jane, Arjanne Breukers, heeft de eer om de laatste dag te openen. Met z’n drieën staan ze heel sterk op het podium waar je alleen maar kunt stellen dat het een begin is van meer; voor haar zelf met ervaring op doen en voor de bezoeker een sterke start voor de rest van de dag. Het is niet zomaar eventjes muziek wat Meis maakt. Vanaf moment één voelde het aan alsof je een heerlijke warme jas aan doet. Muzikaal ijzersterk omlijst en nummers die op haar EP staan bestaan uit één woord, ze hebben intrigerende onderwerpen die prachtig worden bezongen. Het is een optreden waar je helemaal in wordt meegenomen, in een bepaalde trance terecht komen. Oude rotten, met heel erg veel respect gezegd: Livin’ Blues Xperience liet absoluut horen dat ze wel nog weten hoe live muziek gespeeld moet worden. Ze ademen de bluesrock tot en met en het uur speeltijd was binnen no time voorbij. Niets dan lof! Anders dan zeggen dat dit een supergroep is kun je eigenlijk niet. 4B2M heeft De Staat, Go Back To The Zoo (St.Tropez) en Jo Goes Hunting in zich. Het plezier onderling spat ervan af en de kwaliteit is er, het podium is hun thuis. Het enige nadeel was gewoonweg dat dit muziek is waar je bij moet staan, bewegen, springen. Helaas! Maar diegene die er waren kunnen nu wel zeggen: ík heb 4B2M gezien.

Previous post Guy Rooks – Human Kind
Next post Novastar – Deep Are The Eyes