Max Poolman – Bucking The Tiger

Max Poolman is een nieuwe naam in het muziekcircuit maar deze man is niet iemand die gewoon eventjes een voorbijganger zal zijn. Dit heeft te maken met A) zijn geweldige sound/stem en B) zijn verhaal. Aangezien we de muziek nog krijgen te horen en dat meteen wordt onderstreept, gaan we in op optie B). Enkele jaren had Max namelijk een skateboard ongeluk waardoor er aangetaste zenuwen waren die het gitaar spelen in feite onmogelijk maakte. Focus op oneindig en de wil om te spelen en zodoende herstelde hij en kon die geliefde gitaar als vanouds worden bespeeld. Aangezien zijn sound absoluut in de folk en country ligt, is Max tevens begin dit jaar nog naar de VS en Mexico gegaan om de roots helemaal op te zoeken, dit heeft absoluut bijgedragen aan deze EP; ‘Bucking The Tiger’.

Dat het niet zomaar een plaatje is, is meteen wel duidelijk. Vanaf de eerste seconde geeft ‘Dark Waters’ een fantastisch gevoel. Kabbelend water, akoestische gitaar en dan de rauwe stem van Max. Sterker kun je niet starten. Vervolgens komen meer instrumenten erbij en is de folk absoluut hetgeen waar het om gaat. Je kan absoluut in de track duiken en die stem blijft intrigeren. Het eindigt met hetgeen waar de song mee begon: kabbelend water. ‘This Too Shall Pass’ is een track waar Max iedereen probeert hoop te geven op een betere toekomst. Dat wordt omlijst door een geweldige muzikaal aspect. Met de wetenschap dat Bruce Springsteen ook een inspiratiebron is, kun je deze helemaal begrijpen. Tevens maakt een goede gitaarsolo het compleet. Een goede rockvibe past wel in het plaatje. Next one is ‘A Road Less Travelled’ en waar je dacht het niet kon, laat Max het toch horen; nóg donkerder maar wel heel erg heerlijk gezongen. Ook nu verteld hij een mooi verhaal die ons allemaal zeker kracht kan geven. Verder hoor je op toetsen weer fantastisch werk van Rowan de Vos, bekend van Dawn Brothers maar ook de gitaarsolo en backings maken dit een kneiter. ‘Keep your head up, we got a long way to run’. Een hele andere song is ‘Words Of Dead Man’; puur en fragiel. Je kunt het van begin tot eind perfect volgen, beluisteren en in je opnemen. De hele pure maar toch ook weer rauwe uithalen bezorgen kippenvel. Afsluiter van deze EP is ‘Casualties Of The Road’, hier krijg je wat meer country geluiden op je af maar naarmate we verder komen ook een of andere swingende vibe. Beetje Simon and Garfunkel maar dan in een eigen jasje. Een absoluut waardig einde van deze ijzersterke plaat.

Overigens is deze prachtplaat analoog op tape opgenomen in de Electrosaurus Southern Sound Studio. Voor sommigen gaan nu meteen lampjes branden, voor diegene die geen licht ziet, dit is dé plek van Pablo van der Poel (DeWolff). Hij heeft deze, samen met Jeroen Egge, geproduceerd. Dit is een geweldig succes geworden en een absolute must have in je platencollectie. Dus ga als de brandweer naar de website van Max Poolman en bestel! En blijf ondertussen dan maar lekker streamen.

Previous post Zuster Zonnebloem – Outta Control
Next post Arctic Monkeys – Arabella (Live At Royal Albert Hall)