Sven Hammond

Sven Hammond 1 (Mobile)Wie? Sven Hammond.

Waar? Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen.

Wanneer? 17 april 2015.

Last minute beslissingen zijn meestal hele goede beslissingen. Zeker als het gaat om muziek. Zo was dat ook afgelopen vrijdag. Ik besloot donderdagavond pas om echt definitief te gaan, ook vanwege eventuele andere verplichtingen, maar ik heb geen seconde spijt ervan gehad. Niet dat ik dat verwacht had ofzo maar het was veel en veel beter dan wat ik gedacht had!
Over wie heb ik het? Sven Hammond. Het vroegere Sven Hammond Soul. De oprichter, leider van het geheel en baas over het hammondorgel is Sven Figee. Sven Hammond is nu meer dan alleen soul. Het ademt muziek, het IS muziek.

Zoals gezegd, het was een latere beslissing en spijt heb ik geen moment gehad. In een redelijk gevulde Nieuwe Nor was het bijna twee uur feest. Twee uur omdat Bells Of Youth niet kon vanwege ziekte. Zonder rancune, ik vond het niet erg want hoe meer Sven Hammond, hoe meer passionele muziek. Vanaf seconde één was het raak bij de mannen. Bij opkomst even een paar keer glimlachen maar daarna focus op de muziek!
Ivan Peroti laat meteen zijn vocale talent horen en laat geen twijfel over bestaan dat hij eigenlijk gemaakt is voor deze band. Er wordt een afwisseling gemaakt tussen wat oudere nummers en nummers die op het nieuwe album staan, genaamd IV. Het is dus nu Sven Hammond, niet dat de soul weg is, integendeel! Het is nu juist een zeer grote, geweldige afwisseling tussen vele muzikale stijlen. Soul, funk, jazz, maar vergeet ook niet pop & rock. Het is zo divers maar dit allemaal zonder dat het ”vervelend” is. Ondanks die verschillende stijlen weet je wel ALTIJD, het is Sven Hammond. Het is klasse.

Sven Hammond 2 (Mobile)

Halverwege is het tijd voor een muzikaal intermezzo: Ivan Perotti gaat even weg en mogen de muzikanten aan de slag… Eigenlijk op de manier hoe ze ook begonnen zijn, volledig muzikaal. Sven Figee laat zijn hammond volle toeren maken. Gitarist Tim Eijmaal heeft sowieso een charisma en dan ook nog een geweldige sound én solo. Glenn Gaddum jr laat zijn basgitaar tot ongekende hoogte stijgen tot veel genoegen van het publiek. Vervolgens mag Joost Kroon het afmaken op drums, hoog ritme en veel passie. Het zijn vakmensen!
Bij terugkomst vraagt Ivan om toch wat meer te gaan grooven, mensen mogen op het podium om te dansen en sfeer te maken. Verder moet het publiek dichterbij komen staan. Het is en blijft Limburgs eigen om achterin stilletjes te staan en af te wachten wat komen gaat. Gelukkig komt iedereen wel dichterbij, zij het met moeite. Terwijl iedereen lekker knusjes bij elkaar staat wordt het tijd om mee te zingen en zelfs te dansen!
Ivan blijft ondertussen een geweldige artiest want hij laat zijn stem eigenlijk alles doen, prachtig om te horen. Zingend, soms bijna prekend laat hij alle bezoekers genieten en maakt hij hen tegelijkertijd met de seconde meer enthousiast. Bij het laatste nummer gaat de hele band meer en meer er in op en lijken ze tot drie keer toe klaar met spelen en tóch doen ze er nóg een schepje bovenop!

Het is een show die voorbij vloog en die alles had op muzikaal gebied!!! Ik ben enorm blij dat ik deze mannen live heb kunnen aanschouwen. Voor iedereen die ze nog kan zien: DOEN. Voor diegene die nog twijfelt: NIET TWIJFELEN, GAAN!

Previous post Hoffmaestro – Highwayman
Next post Kendrick Lamar – King Kunta